Maarten Jagermeester
Beroep: dierenarts
Schuilnaam van Frans (Sus) Van Tendeloo
Sint-Waldetrudisstraat 65 2200 Herentals
Geboren 02/08/1951 te Herentals
014/ 21 63 46

Maarten Jagermeester schrijft jeugdboeken over dieren. Onder zijn echte naam Frans Van Tendeloo schrijft hij naslagwerken over dieren.

Maarten Jagermeester is niet zijn echte naam. En eigenlijk is schrijven ook niet zijn echte beroep. Al het andere is wel echt.

Hij werd geboren op een boerderij en groeide op tussen de dieren. Al van kleins af aan was hij dol op dieren. Zijn besluit stond dan ook al gauw vast: hij zou dierenarts worden. Hij studeerde aan de universiteit van Gent en heeft sinds de jaren zeventig een eigen dierenartspraktijk.

De belevenissen in zijn praktijk, met de dieren maar vooral ook met hun baasjes, inspireerden hem tot het schrijven van verhalen. Hij koos hiervoor een pseudoniem: Maarten Jagermeester. Maarten is de naam van zijn petekind en Jagermeester heeft hij afgeleid van het Duitse bessenlikeur Jägermeister.

Hij schreef enkele verhalenbundels voor volwassenen en in 1993 verscheen Het kattenmoedertje, zijn eerste kinderboek. Het boek viel erg in de smaak bij kinderen en werd in 1994 bekroond door de Kinderjury van Berlicum.

Maarten Jagermeester vond het erg leuk om voor kinderen te schrijven en besloot dit te blijven doen. In 2008 verscheen zijn vijfentwintigste kinderboek!

Op de lokale televisie RTV (Kempen) kwam Frans Van Tendeloo (= de echte naam van Maarten Jagermeester) elke week een tip geven over de verzorging van de hond. Je zag hem misschien ook al op Ketnet of VT4 of in “Schuif af”.

Maarten Jagermeester is getrouwd en heeft twee dochters. Bij hem thuis loopt ook een heuse beestenboel rond.

Het kattenmoedertje was het eerste kinderboek van Maarten Jagermeester. Voorheen had hij al enkele succesvolle verhalenbundels voor volwassenen geschreven. Het kattenmoedertje verscheen in 1993 en won de prijs van de Kinderjury van Berlicum.

In het voorjaar van 1995 verscheen Mops. In Taalmakker (een leerboek voor het derde leerjaar van De Sikkel) werd een fragment uit dit boek opgenomen.

Zwabber werd in 2004 bekroond met de prijs LEES 1 7 (de prijs van de Limburgse Kinderjury). De LEES 1 7 PRIJS wordt uitsluitend door kinderen gekozen. Ze mogen hun keuze maken uit alle verschenen boeken. Ook Fonkel werd door de Limburgse kinderjury bekroond (2006 - De LEES 17 trofee).

Veel van zijn jeugdboeken werden herdrukt.

Onder zijn echte naam, Frans Van Tendeloo, schreef hij verscheidene naslagwerken over dieren.

In 2012 stopte Maarten met zijn succesvolle serie jeugdboeken 'Dieren bij de
dokter'. In 2013 verscheen 'Ozzie de reddingshond. Tussen 2013 en 2018 ging
Maarten als hobby wat bijstuderen aan de Unif (Open Universiteit) over
cultuurwetenschappen om in 2019 terug een boek te schrijven: 'Meneer de
dierendokter'.

Over Maarten